Thank you!

The farewell gig at Nosturi was epic and you, our fans and friends, made this experience and all past years incredible.

We couldn't have done this without you!

Noise.fi

Kiuas - Simaa ja heviä Ukon hengessä

Kiuas on tahkonnut heviperinteistä ammentavaa metallia personaalisella otteellaan jo viitisen vuotta, ja niittänyt mainetta loistavana live-esiintyjänä. Vapun alla julkaistiin bändin debyyttialbumi, komean pakanallinen The Spirit of Ukko. Noise pääsi kyselemään bändin kuulumisia levynjulkaisun tiimoilta.

Alkuun, kuka mahtaa olla verkkopiuhan toisessa päässä, eli ketä minulla on kunnia haastatella?

- Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja minua on kutsuttu joskus viisikielisen kanteleen jumalaksi, Tuomakseksi taikka normaalimmin Zombieksi. Vääräuskoisena kristillisenä nimenä minulle lahjoitettiin nimi Teemu, mutta mausta tai ystävyysasteesta riippuen saa käyttää mitä haluaa. Soittovälineenä käytän yleisimmin vähä-älyisten harppua eli bassokitaraa.

Bändin ensimmäinen pitkäsoitto tuli ulos juuri vappua ennen, 27. päivä, joten pakko esittää perinteinen kysymys: miltä nyt tuntuu? Levynjulkkarit olivat ilmeisesti juuri vappuaattoa edeltävänä iltana, joten juhlimista on tainnut olla ohjelmassa riittävästi?

- Kapteeni krapula ei itseasiassa koputellut allekirjoittaneen tapulia, mutta voi olla, että osa yhtyeitten jäsenistöstä kärsi surullisenkuuluisasta jysäristä. Itse levynjulkaisusta ei ole kuin positiivisia fiiliksiä. On hienoa että saimme levyn lopultakin ulos, onhan sitä jo odoteltukin jo kauan. Ja olemme kaikki erittäin tyytyväisiä ks. nauhoitteen tasoon, että vaikka sitä väännettiinkin kauan niin kaiken työn jälkeen voimme tuntea suurta ylpeyttä rintakehiemme sisällä.

Kuinka uusi levy on otettu vastaan, oletko kuullut mitään kommentteja?

- Aika harvassa ovat olleet levyarvostelut tähän mennessä, mutta ainakin suusta suuhun kuultuna palaute on ollut erittäin hyvää. Tottakai ystävät ovat aina valmiita taputtelemaan selkään ilmaisten lippujen yms. toivossa, mutta myös muutkin immeiset ovat todella positiivisella mielellä ottaneet hengentuotteemme vastaan. Ne harvat arvostelut, jotka olen saanut tulkittua ovat olleet jopa ylistäviä parhaimmillaan. Negatiivisimmillaankin musiikki ei ole jättänyt kylmäksi mikä on minun mielestäni aina hyvän musiikin tunnusmerkki; vaikkei osaa aina sanoa pitäisikö jostain tyylistä tai tuotteesta, mutta jos se silti herättää reaktion niin jonkinasteinen onnistuminen on tapahtunut.

Kiuas on ainakin vielä sen verran tuntematon bändi, että alkuun voisi olla hyvä kerrata hieman yhtyeen historiaa? Kuinka bändi syntyi, ja kauanko olette soittaneet yhdessä jne?

- Kitaristin ja rumpalin kanssa meillä on pitkä yhteinen soittohistoria, olemme soittaneet yhdessä jo alaluokilta asti. Olimme pitkään trio erektiohäiriön kaltainen kokoonpano, joka vaihteli musiikkityyliään yhtä useasti kuin kitarankieliä. Kiipparisti Atte tuli kuvioihin myös jo jonkin aikaa sitten. Poskisolisti Iljan löysimme vuonna nolla eli Kiukaalla voisi sanoa olevan noin viiden vuoden lähihistoria, mutta että juuret ulottuvat huomattavasti pidemmälle.

Tuon pitkäsoiton julkaisuun liittyi ilmeisesti aika moninaisia kuvioita, jopa levy-yhtiö Rage of Achillesin konkurssin muodossa. Voitko kertoa levyn synnystä ja näistä ongelmista tarkemmin?

- RoA:n konkurssi saapui tietoomme siinä vaiheessa, kun olimme jo studiossa aloittaneet levyn nauhoituksia. Meille oli luvattu rahoitus ja periaatteessa kaikki näytti ruusuiselta, kunnes huomasimmekin yhtäkkiä olevamme tilanteessa, jossa olemme puilla paljailla studiossa, levy-yhtiö kuopattuna ja sen sijaan, että taivas löisi tulta, sieltä näytti satavan ruskeita kokkareita. Onneksi kuitenkin studion omistaja oli hyvä ystävämme, joten saimme tilaisuuden tehdä levy loppuun ilman sen suurempia kiireitä samalla, kun yrittäisimme etsiä seuraavaa levy-yhtiötä jakamaan julistustamme massoille. Lopulta Spinefarmin Samin kautta päädyimme sitten uuteen ja uljaaseen yhtiöön joka otti meidät siipiensä suojiin. Eli lopulta kaikki hyvin.

Kuinka The Spirit of Ukko muuten syntyi? Kuka vastaa bändin musiikista, kuinka pitkään biisejä on hiottu ja minkälaisen prosessin biisi käy läpi ennenkun se hyväksytään Kiukaan levylle?

- Musiikillinen mastermindimme on kitaristi Mikko Crom Salovaara, joka on tehnyt levyn kaikki kappaleet lukuunottamatta No More Sleep for Metä, jonka vokalisti Ilja on säveltänyt ja sanoittanut. Biisien tekoprosesseista en osaa sen tarkemmin sanoa kuin, että siellä ne kaikki musiikilliset ideat marinoituvat simakuplien seassa arvon kitaristimme päässä. Sen jälkeen, kun idea on putkahtanut hänen päästään hyväilemään kitaran otekaulaa hän esittelee ideoitaan ja biisirakenteitaan meille yhtyeen treenikämpällä. Tämän jälkeen alkaa armoton treeniprosessi, jossa harjoitamme ja työstämme kappaleita yhdessä koko yhtyeen voimin, kunnes se saa lopullisen muotonsa. Mutta periaatteessa Mikko yleensä esittelee melko lailla valmiin paketin, johon muut yhtyeen jäsenet ehdottavat omia ideoitaan ja avót, taideteos on valmis. Usein studiossa vielä huomaamme, että tuohon olisi hyvä ehkä tehdä tuollainen ratkaisu tai muuttaa hieman tuota kohtaa, jotta se olisi toimivampi, mutta kaiken kaikkiaan todelliset idea-ahjot löytyvät hikiseltä treenikämpältä ja kitaristimme päästä.

Voitko kertoa jotain musiikillisesta taustastasi? Spirit of Ukolta on kuultavissa heviperinteitä kunnioittavaa menoa, voitko nimetä joitain omia suosikkejasi, tai bändejä jotka ovat tuotannollaan kenties vaikuttaneet Kiukaan musiikkiin. Ja kuinka Kiukaan tyyli on muodostunut?

- Omat vaikutteeni ovat hyvin pitkälti 90-luvun thrashissä ja sen jälkeisessä deathmetallissa, mutta en ole ikinä kaihtanut mitään kiinnostavaa ja minusta on aivan turhaa kiistellä mikä musiikki milloinkin on hyvää, genreistä välittämättä pyrin kuuntelemaan vaikka kantria, jos se kuullostaa omaan korvaani kiintoisalta. Tottakai perinteiset Metallicat ja Panterat on kuunneltu satoja kertoja uudempia Meshuggaheita, Stam1noita tai System of a Downeja unohtamatta, mutta tyylimme on silti sekoitus ihan kaikkea eikä varsinaisesti mitään ennaltaolevaa. Kaikki yhtyeemme jäsenet ovat aina kuunnelleet kaikenlaista musiikkia, opiskelleetkin sitä vaihtelevissa määrin, mutta tärkeintä on kuitenkin mielestäni aina ollut musiikillinen ennakkoluulottomuus. Omia suosikkejani ovat kaikki aiemmin mainitut ehkä höystettynä Opethilla, Zakk Wyldellä (Bls tai ilman) ja ruotsalaisella melodeathilla. Mutta kysy sama kysymys keneltä tahansa yhtyeemme jäseneltä ja saat eri vastauksen, mikä mielestäni kertoo jotain Kiukaankin musiikista.

Ainakin The Spirit of Ukon levynkansia ja sanoituksia silmäillen on bändi ammentanut fiiliksiä melkoisesti muinaissuomalaisesta mystiikasta ja klassisesta heavy metal -arvomaailmasta. Mikä on Kiukaan musiikin sanoma, ja missä fiiliksissä kannattaa levy pistää soimaan?

- Palvokaa Ukkoa! Muinaissuomalaiset mytologiat kiinnostavat erityisesti allekirjoittanutta sekä kitaristia. Olemme veriveljeni kanssa kiistelleet ja pohtineet lukuisia kertoja enemmän tai vähemmän syvällisesti nykyuskontojen, primitiivisten uskontojen ja mytologioiden roolia nyky-yhteiskunnan silmistä ja valitettava fakta vain on se, että ekumeeniset nykyuskonnot, jotka tarjoavat valmiiksipureskeltua ja rehellisesti sanottuna munatonta meininkiä, kaikkea kaikille eivät enää ole riittävän uskottavia. Nykyuskonnoista ehkä tieteen kaikkivoipaisuuteen uskominen näyttää olevan voimakkain ja varteenotettavin. Tätä vasten peilattuna wakawanhameininki jumalineen, sankareineen, myytteine ja uskomuksineen vaikuttaa miljoona kertaa mielenkiintoisemmalta kuin umpipuiseva pullamössö. Toista se oli ennen, kun miehet olivat terästä ja laivat puuta! Prkle.

Miten näet yhtyeen tulevaisuuden, kun katsot muutaman kuukauden tai vuoden päähän? Onko uusia levyjä suunnitteilla, ja haluaisitko nähdä Kiukaan muutaman vuoden päästä ulkomaisillakin lavoilla?

- Kiuas soittaa kesällä Sauna Open Air'ssä mikä on laulu- ja soitinyhtyeemme ensikosketus festivaalilavoille. Siitä tulee varmasti ikimuistoista, mutta sitäkin hienompaa on lähteä toukokuun puolessa välillä Japaniin soittamaan! Tästä suuri kiitos suomalaista musiikkia ulkomaille promotoiville tahoille. Joten haasteita on luvassa, mutta siinä sivussa myös hauskanpitoakin. Itse näkisin Kiukaan mieluusti soittamssa sekä ulkomailla että kotimaassa, mutta tietyssä mielessä soittaminen on aina ollut rakas harrastus, kaikki siitä eteenpäin on ollut vain plussaa, joten plussan puolella ollaan ja roimasti! Uutta Kiuas-rieskaa aloitetaan todennäköisesti vääntämään loppu syksystä. Uutta matskua julkaistaan aikaisintaan loppu keväästä 2006, mutta eiköhän maistiaisia ole luvassa jo syksyn keikoilla.

Olen kuullut Kiukaan live-esiintymisistä paljon hyvää... missä bändiä voi lähiaikoina ja kesällä nähdä?

Jos ei pikkurahasta ole puutetta niin tietenkin meidät näkee ensi kerran Japanissa 12.5. Sen jälkeen on mahdollisuus nähdä poijjaat kansan urhokkaan lämmittämässä lauteita Sauna Open Air'ssä 11.6. Syksylle on suunniteltu pienimuotoista kiertuetta ja joitain keikkapaikkoja ja -aikoja onkin jo lyöty lukkoon. Lisätietoja keikoista yms. hötöä löytyy Kiukaan nettisivuilta.

Pistätkö loppuun vielä terveiset Noisen lukijoille?

Totta mooses! Juokaa simaa, syökää punaista lihaa ja palvokaa Ukkoa!

Atte Jaakkola 10.5.2005


www.noise.fi
Kiuas myspace Kiuas Youtube Kiuas last.fm Kiuas Twitter Kiuas Facebook Kiuas iTunes Kiuas Spotify Kiuas play.com studiodiary2007 tokyodiary2005