Thank you!

The farewell gig at Nosturi was epic and you, our fans and friends, made this experience and all past years incredible.

We couldn't have done this without you!

Imperiumi

Pääkaupunkiseudulla kotiaan pitävä Kiuas kuului vielä viime vuonna englantilaisen Rage of Achillesin talliin. Yhtiön konkurssin myötä bändillä oli edessään uuden levy-yhtiön metsästys. Uusi yhtiö löytyikin varsin nopeasti koto-Suomesta ja vuoden takainen mini-cd Winter in June saa nyt lopultakin jatkoa. Yhtyeen debyyttialbumi The Spirit of Ukko näkee päivänvalon huhtikuun lopulla, ja Kiuas lähtee toukokuussa Japaniin asti promotoimaan kiekkoaan. Kiireisen humun keskellä kysymyksiin vastailivat kitaristi Mikko Salovaara sekä rumpali Markku Näreneva.

Lähdetäänpä liikkeelle bändin nimen alkuperästä. Nimihän viittaa muinaisiin hiidenkiukaisiin, eikä varsinaisesti näihin perisuomalaisiin saunan kiukaisiin.

Mikko: Hiidenkiukaiden nimi juontaa juurensa kymmeniä tuhansia vuosia sitten nyky-Suomen seuduilla mellastaneesta demonirodusta, jonka kerrotaan asustaneen suurissa onkaloissa pitäen kammottavaa meteliä. Sanotaan, että kuullessaan näiden demonien musiikkia mies siirtyi ikuisesti pimeän puolelle. Tämän hiidenmusiikin elementit ovat läsnä tietysti Kiuaksen musiikissa. Toinen assosiaatio taasen on muinaisen Akvilonian kuninkaan Conanin pyhä Alku-Kiuas, jonka Joosef Aramealainen ja Lemminkäinen kuljettivat aikoinaan Pohjolasta Gomorraan, mistä se myöhemmin päätyi Conanille. Ja Conanhan oli alunperin kimmerialainen, ja kimmerialaisethan ovat suomalaisten esi-isiä. Nimi Kiuas siis sitoo yhteen monella tavalla muinais-Suomen historian, ja siinä on myös assosiaatioita muinaiseen alkukantaiseen heviin, jota hiidet soittivat kalevalaisten kanssa. Mutta tämä on vain pintaraapaisu aiheesta.

Siinäpä pieni annos muinaiskulttuuria. Puheeksi tulivat myös nykypäivän saunojen sähkökiukaat, mutta yksimielinen toteamus molemmin puolin oli, että eihän ne mitään oikeita kiukaita ole. Bändin nimi on suomea, mutta lyyrinen antinne on pääosin englantia. Eikö englannista löytynyt sopivaa sanaa nimeksi bändin nimeksi?

Mikko: Ei löytynyt. Englanti on kuitenkin ainoa mahdollinen kieli, jolla viedä sanomaa maailmalle.

Markku: Ei kyllä uskota, että tuosta suomenkielisestä nimestä on mitään haittaa tuolla maailmalla. Pikemminkin erotutaan ja herätetään kiinnostusta. Sitä paitsi sen voi lausuu silleen coolisti tyyliin Kiu-ass…

Muutaman muun suomalaisen yhtyeen tavoin Kiuas siis oli mukana monikansallisen Rage of Achillesin tallissa. Yhtiön konkurssi oli aluksi suuri pettymys, mutta nykyistä tilannetta voisi pitää jopa parempana.

Markku: Aluksi syletti niin maan perkeleesti ja Mikko soittikin pari tulikiven katkuista puhelua levymoguli Duncan Dinsdalelle Britteihin. Ilmoitus toiminnan lopettamisesta tuli meille noin viikkoa ennen studioon menoa. Onneksi olimme menossa tuttuun studio Taukoon ja sen pyörittäjän Ykin kanssa päätettiin, että startataan äänitykset ihan suunnitelmien mukaan ja aletaan kalastella uutta parempaa diiliä tuoreella matskulla, ja hyvinhän siinä sitten kävi!

Mikko: No aluksi vähän harmitti, kun levyn julkaiseminen lykkääntyi - loppujen lopuksi lähes vuodella. Mutta uskoimme vahvasti kuuluvamme isomman lafkan siipien alle, ja Ragen kaatuminen olikin onni onnettomuudessa päädyttyämme Spinelle.

Entä miten päädyitte lopulta Spinefarmin hoteisiin?

Markku: Kun olimme saaneet purkitettua riittävästi säädyllistä mättöä, pistimme kasaan neljän biisin demon, joka sitten kelpasikin Tenetzin Samille.

Mikko: Ja Samin kanssa sitten neuvoteltiin sopimus. Onneksi se mies ymmärtää hyvän päälle!

Markku: Aika nopeasti saatiin soppari kasaan ilman suurempia vääntöjä. Demoa kyllä lähti usealle muullekin lafkalle ja joitakin tarjouksia tuli, mutta Spine oli kyllä kaikista vaihtoehdoista paras.

Spirit of Ukko ilmestyy Suomessa huhtikuun lopussa. Suuren yleisön korviin levyn materiaali ei ole vielä päässyt, mutta jonkinlaista ennakkopalautetta toki on jo saatu.

Markku: Kyllähän sitä kaverit ovat diggailleet. Ei kai ne muuta voikaan sanoa… Suurella mielenkiinnolla odotellaan arvosteluja, ja kyllä tässä on ihan hyvä kutina.

Levy julkaistaan kesäkuussa myös Japanissa, ja bändin äijät lähtevät toukokuun puolivälissä promotoimaan levyä Nousevan Auringon Maahan. Aluevaltaus asettaa korkeita odotuksia, mutta asiaa täytyy toki ajatella realistisesti.

Mikko: Toivottavasti onnistuneita kontaktien luomisia, ja perusta jonkinasteiselle levynmyynnille. Enempää ei uskalla sanoa. Sittenpähän sen vasta näkee, että mitä kaikkea se poikii. Järjestelyt vaikuttavat jo melko hyvältä tässä vaiheessa, joten uskon, että kesään mennessä Kiuasta löytyy kyllä muutaman japanilaisen hyllystä!

Käydään sitten käsiksi itse levyyn. Jo levyn nimi ja useat biisit viittaavat muinaiseen Ukko Ylijumalaan. Ideaan tehdä muinaiseen pakanakulttuuriin liittyvää musiikkia Mikko Salovaaralla on selkeä vastaus.

Mikko: Se oli Ukon käsky! Muinaiset pakanakulttuurit ovat ihmiskunnan kiehtovimpia aarteita. Ne ovat mahtava inspiraation lähde. Nykyuskonnot niissä muodoissaan eivät juurikaan kiinnosta, enkä olekaan niiden kanssa missään tekemisissä, ellei ole pakko. Uskokoon kukin mitä haluaa, mutta pidän nykyuskontoja vain siirtymävaiheena avarakatseisempaan ja kehittyneempään maailmankuvaan. Nykyuskonnot ovat aiheuttaneet paljon sotkua ja väkivaltaa, ja näyttävät koko ajan yhä ristiriitaisemmilta ideologisesti. Siksi onkin mielenkiintoisempaa palata muinaisempiin aikoihin, ennen nykytieteen ja teknologian aikaa, jolloin asiat olivat yksinkertaisempia ja jumalat päättivät ja hallitsivat. Palvokaa Ukkoa!

Musiikkinne rikkoo genrerajoja kovalla kädellä. Vaikutteita on monista metallin alalajeista ja bändin musiikista löytyy melko omaperäinen yleistunnelma. Sana hybridimetallikin on jopa jostain korviin kiirinyt. Miten kuvailisitte musiikkianne henkilölle, joka ei sitä ole kuullut ennen?

Markku: Toivottavasti semmoisia henkilöitä ei ole pian montakaan! Kiukaan musa on monipuolista metallia, ja turha noista eri genrejen mukanaoloista on ruveta hössöttämään. Toi hybridi-sana nostattaa ainakin mulla karvat pystyyn…

Sehän kyllä on totta, että liialliset genretykset syljettävät ketä tahansa pidemmän päälle. Mistä kaikkialta musiikilliset ideanne sitten kumpuavat?

Mikko: Omasta elämästä ja fiiliksistä. Omat tuntemukset ovat aina päällimmäisenä. Mutta pohjalla on tietysti ulkopuoliset vaikutteet: musiikilliset vaikutteet hevistä maailmanmusiikkiin eri ajoilta. Maailman tapahtumat, niin ajankohtaiset kuin menneetkin - koko ihmiskunnan historia - vaikuttavat aina kaikkiin taiteisiin. Nuo aiemmin mainitut pakanauskonnot, mytologia, kirjallisuus ja kaikki muut taiteet antavat aina inspiraatiota. Kaikki nämä ainekset vaikuttavat ainakin alitajunnassa.

Across the Snows -kappaleen lopussa kuullaan pieni annos laulua suomeksi. Tähän ei Mikon mukaan tarvitse erityisempää syytäkään hakea. Suomalaisuus on siis mukavasti esillä ja luo ehkä jopa hieman kotoisankin tunnelman.

Mikko: Ei siihen mielestäni erityistä syytä tarvita, kaikille ei vain tuu mieleen tehdä moista. Kappale kaipaisi juuri kyseistä kohtaa, ja niin se siihen piti myös laittaa. Ja onhan se kyllä hauska lisä koko levyä ajatellen, ja sikäli, jos suomalaisuutta ajattelee, konseptin takia melkein kaipaakin tuon lämpimän suomenkielisen "löylyhetken" ikäänkuin vieraan kuuloisen englannin joukossa.

Erään määritelmän mukaan ”Ukko iskee salamaa joko aseellaan, joka voi olla miekka, kirves tai vasara, myllertämällä maata kyntäen, ajaen vaunuillaan, tai naimalla naistaan”. Koskeeko tämä myös Kiuaksen miehiä esim. keikalla?

Mikko: Kiuas on joukko Ukon valittuja sanansaattajia, jotka Ukko on siunannut suurilla voimilla. Tulkaa keikalle ja tuntekaa Ukon mahti!

Entä mitä keikkarintamalle muuten kuuluu? Levyn julkaisu on vasta huhtikuun lopulla, joten se ilmeisesti vaikutti, ettei Kiuasta nähdä ainakaan suurimmilla festareilla. Haastatteluhetkellä tulin leikkisästi ehdottaneeksi, että mitenköhän Sauna Open Air oikein lämmitetään, kun ei ole Kiuasta... Vastaus tähän tuli viikkoa myöhemmin: Kiuas soittaa Sauna Open Airissa!

Mikko: Ei sitä festaria mitenkään muuten voi lämmittääkään. Siksi Kiuas soittaakin Sauna Open Airissä lauantaina Radio City-Inferno -stagella!

Markku: Keikkaa ollaan saatu buukattua kiitettävästi ja lisää tulee tasaista tahtia. Toivottavasti päästään remuamaan tulevaisuudessa myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

Tulevaisuus on avoin, mutta melko valoisan (tai siis pimeän) näköinen Kiuaksen osalta. Haastattelun lopuksi onkin vielä paikallaan tiedustella, kuka bändin jäsenistä pärjää parhaiten löylynheitossa?

Markku: Kyllä se varmaan toi basistimme Zombie on. Kerran se heitti löylyä noin 17 metrin päästä kiukaasta ja osui. Oma sihtini on niin huono, että kun mennään yli kymmenen metrin, kyllä tarkkuus kärsii ja vedet on pitkin seiniä.

Tero Lassila 27.4.2005


www.imperiumi.net
Kiuas myspace Kiuas Youtube Kiuas last.fm Kiuas Twitter Kiuas Facebook Kiuas iTunes Kiuas Spotify Kiuas play.com studiodiary2007 tokyodiary2005