Thank you!

The farewell gig at Nosturi was epic and you, our fans and friends, made this experience and all past years incredible.

We couldn't have done this without you!

Inferno

TOUKOKUUSSA RAGE OF ACHILLES –VAINAAN TALLISTA SPINEFARMILLE SIIRTYNYT KIUAS VILLITSEE JAPANISSA PIKKUTYTTÖJÄ. SITÄ ENNEN EHTII KUITENKIN THE SPIRIT OF UKKO –ALBUMIA PROMOTOIDA MYÖS SUOMESSA.

Miksi Kiukaalle on tilausta juuri nyt? – Kiukaalle tulee olemaan tilausta tästä siihen saakka kunnes yhtyeen jäseniä musta kuolo päähän koppaa! Ja sen jälkeenkin tietysti, aloittaa Mikko Salovaara, tuo vikkeläsorminen kaljupää. – Kyllä uskoisin, että Kiukaalla on ainutlaatuista annettavaa musiikillisesti ja että juuri tällä hetkellä ollaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tällä hetkellä on nimittäin onneksi sallittua tehdä kiinnostavaakin metallia, jossa tapahtuu paljon – tosin hävetköön ne levy-yhtiöt, jotka eivät sitä tajua, Mikko jyrisee.

Kiukaan musiikista tarttuu helposti Ilja Jalkasen kuulaaseen lauluun, joka tuo mieleen väkisinkin sankarihevin. Jos kuitenkin unohdetaan se (eihän se ketään kiinnosta), musiikillisia elementtejä tuntuisi olevan napsittu myös niin death ja black metallista kuin perinteisestä kansanmusiikistakin. Mikä ihme on saanut teidät soittamaan tällaista sekameteliä? – Ukko, joka näkee ja kuulee kaiken, ilmestyi minulle unessa ja sanoi: ”Mikko, sinun ja yhtyeenne tukee tekemään kuuminta metallia sitten Black Sabbathin, ja iskeköön se kuin tuhat salamaa kädestäni, niin että kaikki muu musiikki sen jälkeen on kuin vain kärpäsen surinaa korvissani.”

Entäpä keikoilla, lämmittääkö Kiuas lauteet? – No totta helvetissä! Ja meininki paranee koko ajan, kun saadaan hankittua parempia vehkeitä, enemmän henkilökuntaa ja sellaista. Piakkoin tullaan näkemään kunnon spektaakkeleja! Mikko huomauttaa kuitenkin painokkaasti, että Kiuas ei missään nimessä aio piiloutua rekvisiitan taakse, vaikka sitä lavalla olisikin. – Muistetaan, että soitto sekö yleisön ja bändin välinen kommunikointi ovat aina pääasiat.

Kuten kaikkien yhtyeitten kohdalla, myös Kiukaan historiasta löytyy se vammaisin keikkakokemus. Mikko ei kuitenkaan halua muistella omia mokiaan, koska ”yleisön haukkuminen on aina hauskempaa.” Kerrottakoon siis seuraava tapaus: - Soitimme Helsingin Highlightissa Club Perkeleen avajaisissa, ja eräs hyvin humaltunut yksilö tuli lavan eteen ja vaikutti diggaavan ihan kybällä. Jossain vaiheessa hän kuitenkin käänsi takkia, alkoi osoitella Iljaa ja sylkäs lopulta sitä kohti! Poke onneksi talutti tyypin ulos ennen kuin yleisössä olleet kaverimme ehtivät alkaa rähisemään. Olen muistavinani jotain suukopua Jyväskylässäkin. Onko yleisönne aina yhtä vihamielistä? – Yleisesti tähän mennessä yleisö on ollut aivan mahtavaa, Mikko ennättää korjaamaan ennen kuin syöksymme seuraavaan kysymykseen.

Kiukaan musiikki on kaikista vinkkeleistä tarkasteltuna hyvin suomalaista. Miten tällaisen yhtyeen jäsen suhtautuu nykyiseen, kulttuurillisesti hieman epäselvään yhteiskuntaan? – On väistämätöntä että maailma yhtenäistyy kulttuurillisesti, koska nykyteknologia mahdollistaa yhä helpomman kommunikoinnin. Siksi on tärkeä muistaa ja ylläpitää omia kulttuuripiirteitä ja traditioita, ja Kiukaan konseptissa ja musiikissahan nämä piirteet ovatkin hyvin edustettuina. – Mielestäni tämä on kuitenkin mahdollista ilman että sorsii muita kulttuureita, ja itse asiassa jokainen taiteilija tietääkin mitä rikkauksia on ammennettavissa eri kulttuurien taidesaavutuksista. Voihan sitä tuijottaa vaan omaa napaansa, mutta silloin tekee vain itsestänsä pellen. Keskiaika on kuitenkin jo mennyt ja eletään 2000-lukua.

Huolettaako suomalaisen agraarikulttuurin vääjäämätön rapistuminen? – Olkaamme vaan tyytyväisiä että Suomi on vielä kuitenkin maailman harvimmin asuttuja valtioita. Sekin on väistämätön fakta, että maailman väkiluvun kasvaessa täältä loppuu lopulta tila kasvattaa pottuja ja sille asialle ei voi mitään edes Kiuas! Höh. - Mitäs kysyit

Kiukaan keikoilla voi introna kuulla (pitkää) pätkää elokuvasta Conan the Barbarian, ja jos eksyy takahuoneeseen asti, myös siteerauksia filmin kuuluista dialogeista. Mitä pahuutta tässä oikein on taustalla? – No joo, Kiukaan kappaleissahan on paljon myyttisiä ja kansallisromanttisia aineksia ja valitsimme nimenkin myyttisistä aineksista. Kaikkihan tietävät, että Conanin synnyinmaa Kimmeria sijaitsi samoilla seuduilla kuin Suomi nykyään. Suomalaisethan ovat pitkälti kimmerialaisten jälkeläisiä, jotka ovat puolestaan kalevalaisten jälkeläisiä, jotka polveutuvat suoraan Väinämöisestä. Ja Kiuas-nimi ei viittaa mihin tahansa Kiukaaseen, vaan siihen alkukiukaaseen, jonka Joosef Aramealainen ja Lemminkäinen kantoivat 20 000 vuotta sitten Pohjolasta Gomorraan. Kun Conanista tuli Akvilonian kuningas, hän sai haltuunsa tämän kiukaan, ja sijoitti sen Akvilonian pääkaupungin pyhäkköön, mistä tuli ensimmäinen sauna. Tämä kiuas olikin Conanin hallituskauden merkittävin vallan symboli.

Kyllähän suurimman osan lukijoista pitäisi tämän verran historiasta tietää. Hyvät naiset ja herrat, Kiuas, kuumin metallibändi sitten Black Sabbathin.

Ville SorvaliInferno # 26


www.inferno.fi
Kiuas myspace Kiuas Youtube Kiuas last.fm Kiuas Twitter Kiuas Facebook Kiuas iTunes Kiuas Spotify Kiuas play.com studiodiary2007 tokyodiary2005