Thank you!

The farewell gig at Nosturi was epic and you, our fans and friends, made this experience and all past years incredible.

We couldn't have done this without you!

Dreun

KIUAS
Folklore en powermetal, een geslaagde combinatie

Finland begint zo stilaan het mekka te worden voor de metalfan. Tegenwoordig kan je als metalfan bijna niet meer langs dit Scandinavisch land kijken door acts als Nightwish, Children Of Bodom en natuurlijk Stratovarius. Als er een één band is in Finland die het verdient om dit rijtje af te maken is het wel Kiuas, een powermetal gezelschap dat vriend en vijand verbaasde met de Winter In June mcd. Graag hadden wij wat meer info over deze band en die kregen we met Mikko Salovaara als informatiekanaal.

Kiuas is een nieuwe band. Kun je ons even jullie achtergrond uitleggen?

De meesten van ons spelen al enkele jaren samen en de zanger hebben we ontmoet op een Maiden afterparty. Op het einde van 2001 hadden we een concept, een naam en enkele nummers. We hebben toen onze eerste demo The Discipline of Steel opgenomen. Het jaar dat hierop volgde was gevuld met repeteren en optreden en ons geluid werd stilaan zwaarder en meer rechtuit. In 2003 bereikte ons geluid en onze stijl zijn huidige staat met het uitbrengen van onze tweede demo Born under the northern lights.

Betekent de groepsnaam iets of hebben jullie die gekozen omdat ie goed klinkt?

De naam komt uit het Fins en betekent de hittebron in een sauna, de container die gevuld is met de rotsen. Dit lijkt misschien wel wat grappig maar de sauna speelt een grote rol in de Finse cultuur. En omdat ons concept veel te maken heeft met deze Finse cultuur en het woord eigenlijk een bron van extreme hitte betekent, paste het perfect.

Hoe ben je in contact gekomen met Rage Of Achilles? Waren er ook andere labels geïnteresseerd?

Rage Of Achilles heeft onze demobespreking gelezen in het Finse metalmagazine Inferno. We hebben ook contracten aangeboden gekregen van andere organisaties waaronder Limb Music en Low Frequency Records. Maar we hebben uiteindelijk besloten om in zee te gaan met Rage Of Achilles. En deze samenwerking loopt perfect.

Zijn jullie allemaal professionele muzikanten of hebben jullie ook nog een job naast de muziek?

We eten, ademen en leven voor metal!!! De meeste van ons studeren nog naast de groep en wat mij betreft, ik ga naar een muziekschool.

Het laatste nummer op de mcd Across The Snows heeft een folklorekarakter en heeft ook enkele Fins gezongen teksten. Heb je dit gedaan om de wereld kennis te laten maken met de Finse folklore of enkel omdat het goed klinkt?

Beide eigenlijk. Het Fins gezongen stuk komt uit de Finse heldenepos The Kalevala. Het folklorisch element en de accoustische instrumenten hielpen om wat extra drama te geven en het plot aan te sterken.

Er zijn een hele resem releases geweest uit Finland sinds Stratovarius, Children of Bodom en Nightwish wat bekendheid hebben verworven. Denk je dat jullie ook aandacht hebben gekregen dankzij hen? En wat vinden jullie van deze bands?

Ik denk niet dat het succes van Finse metal een hulp is voor nieuwe Finse bands want Finland zit vol geweldige bands en dat maakt de competitie sowieso al zwaar. Maar dat zorgt ervoor dat we extra werken en onszelf pushen. Maar ik denk ook dat onze kansen op een platencontract overal hetzelfde zijn. We zouden dit soort muziek wel niet maken als we in India leefden bijvoorbeeld. Ik zou dan een slangenbezweeder zijn denk ik en de bassist een taxichauffeur. Iemand van ons zou ook rijst en curry vekopen O ja, ik vind bij ieder van de hierboven vemelde bands wel enkele aspecten goed, maar ik ken hun muziek al zo lang dat ik hen niet meer kan beoordelen.

Wat maakt Kiuas anders dan de andere bands?

Veel dingen. Ik durf gerust te zeggen dat we meer durven gokken met onze muziek, meer stylistish territorium overbruggen en een ander geluid hebben dat ruwer en primitiever klinkt. En natuurlijk is er ook het folkloristisch geluid en dat heeft geen enkele van die andere bands.

Wat kunnen we verwachten van het volledige album? Ligt het in de zelfde lijn als Winter In June?

Ja, maar zwaarder, met een betere productie en meer oog voor detail. We zijn zeker meer ontwikkeld sinds de opname van Winter In June.

Waar halen jullie de inspiratie voor jullie teksten?

De teksten voor de meer epische nummers komen uit de Finse mythologie en geschiedenis. De andere teksten komen voort uit persoonlijke ervaringen en gevoelens.

Wat is het ultieme doel voor Kiuas?

We zijn bescheiden en ingetogen personen die enkel muziek willen maken. Maar ik denk dat het teveel zou zijn als we vroegen om zo groot te worden als bijvoorbeeld Metallica.

Zijn er bands waarmee jullie op tournee zouden willen gaan? En waarom?

Dat hangt er helemaal vanaf hoe die tour georganiseerd wordt. Het zal waarschijnlijk niet fijn zijn om met je favoriete band te toeren als ze je behandelen als stront. Maar er zijn teveel namen om op te noemen dus in een notendop: 1) De bands die we echt super vinden (surf maar eens naar onze website voor onze favorieten) zoals Meshuggah, Arch Enemy, Morbid Angel de lijst is te lang om op te noemen. 2) Coole personen, als je goed met elkaar kunt opschieten maakt het eigenlijk niet uit dat je de bands muziek niet goed vindt 3) Tenslotte de grote bands natuurlijk. We verwachten binnenkort een telefoontje van de managers van Maiden en Metallica. O ja Guns nRoses omdat zij een van onze eerste echte idolen waren gevolgd door Pantera, Velvet Revolver en Damageplan natuurlijk. Zij zouden zich kunnen openstellen voor ons! We gaan dat onmiddellijk proberen te regelen.

Deeway


www.dreun.be
Kiuas myspace Kiuas Youtube Kiuas last.fm Kiuas Twitter Kiuas Facebook Kiuas iTunes Kiuas Spotify Kiuas play.com studiodiary2007 tokyodiary2005