Thank you!

The farewell gig at Nosturi was epic and you, our fans and friends, made this experience and all past years incredible.

We couldn't have done this without you!

LetsMakeSomeNoise

Vuonna 2000 alkunsa saanut helsinkiläinen Kiuas on uusimpia kotimaisen metallin tulokkaita. Jo demoaikana bändin levyjen nimet antoivat selkeän kuvan sen kotimaasta, vai mitä muuta voi nimistä Born Under the Northern Lights ja The Discipline of Steel tulla mieleen kuin Suomi. Tätä samaa saagaa jatkaa bändin ensimmäinen virallinen julkaisu, Winter in June miniCD, joka pukattiin pihalle englantilaisen, nykyään hyvin suomalaismyönteisen Rage Of Achillesin kautta. Bändistä tarinoi hieman tarkemmin bändin kitaristi Mikko Salovaara.

- Bändin muut jäsenet olivat soitelleet jo pitkään yhdessä, mutta vokalisti Ilja löytyi eräänä synkkänä ja infernaalisena yönä Maidenin keikan jatkoilta, ja Kiuas alkoi mättää nykyisessä kokoonpanossaan joskus vuoden 2001 tietämillä.

- Ollaanhan tässä soiteltu vaikka minkälaista musiikkia itse kukin, Markun (rummut) ja Teemun (basso) kanssa ollaan soiteltu jo ylä-asteelta lähtien. Muuten meillä on se tavallinen elämäntarina: kadulla ollaan eletty ja kasvettu jengitappeluiden karaisemana - tai vähän sinnepäin.

Vaikutteita pyritään repimään laidasta laitaan. Monen ikäisensä mukaisesti mm. Panteraa on tullut kuunneltua ahkerasti.

- Pantera oli kovin joskus nuoruusvuosina, sieltä tulee paljon potkua. Deathia ja bläkkistäkin on kyllä tullut kuunneltua. Valikoidusti löytyy paljon lempparibiisejä esim. Morbid Angeliltä, Emperorilta ja Satyriconilta. Symphony X ja Blind Guardian on power-osaston suosikkeja. Kuulin myös hetki sitten Kamelotia ja sehän kuulosti ihan musiikilta! Kiukaan musiikkihan seikkailee vähän eri genreissä, joten muun muassa kaikkia noita tyylejä voisin pitää vaikutteina. Kuuntelen paljon muutakin kuin metallia ja esim. bluesissahan on samaa meininkiä kuin hevissä, tyyliin: "Vituttaa mutta entäs sitte ku on äijä ja on kitara ja viskiä". Eniten musiikkiin vaikuttaa kuitenkin elämä ja varsinkin tietyt naishenkilöt.

Bändin perustamisen motiivi on yksiselitteinen.

- Rahan takia tietysti!

Motiivi on hieman kyllä kärsinyt, kun summataan tähänastisia tekemisiä.

- Rahaa ei itse asiassa ole tehty kyllä yhtään, eikä varmaan tulla tekemäänkään. Toisella demolla saatiin diili Rage of Achilleksen kanssa aikaseksi, nyt saatiin väsättyä eka ep ja täyspitkää ollaan parhaillaan tekemässä - se tulee syksyllä ulos. Keikkaa tehään niin paljon kuin saadaan.

Debyytti-ep:hen ollaan ainakin kotipesässä melko tyytyväisiä.

- Maailman paras levy...melkein. Ollaan suht tyytyväisiä. Vähän tuli kiire ja soundipolitiikka jäi hiukan kesken. Mutta se on historiaa eikä Kiuas katso taakseen. Nyt ajatellaan ainoastaan täyspitkän tekemistä.

Täyspitkän valmistelun ohella pyritään tekemään bändin hyväksi niin paljon kuin ehditään ja tulevaisuutta suunnitellaan siinä sivussa.

- Paahdetaan tätä hommaa, kunnes taivas putoaa niskaamme! Nyt tehdään levyä ja keikkaillaan siinä sivussa miten ehditään. Ekan levyn jälkeen aletaan heti tekee seuraavaa. Meillähän on sopimus kahdesta levystä ja yhdestä optiosta, joten uutta levy-yhtiötä aletaan etsimään tai valitsemaan vuoden, parin päästä. Tää hommahan on kuitenkin vasta täysin alussa, joten paljon hyvää musiikkia on vielä luvassa.

Tero Kallio


letsmakesomenoise.com
Kiuas myspace Kiuas Youtube Kiuas last.fm Kiuas Twitter Kiuas Facebook Kiuas iTunes Kiuas Spotify Kiuas play.com studiodiary2007 tokyodiary2005