Thank you!

The farewell gig at Nosturi was epic and you, our fans and friends, made this experience and all past years incredible.

We couldn't have done this without you!

SuomiMetalli

Kuka olet ja mitä soitat?
-Mikko Salovaara, kitarat, kantele ja sekalaisia murinoita.


Kerro yhtyeenne historia lyhyesti.
-Suurin osa bändistä on soitellut yhdessä jo vuosikausia, vokalisti Ilja löydettiin Maidenin keikan jatkoilta vuonna -99, ja siitä lähdettiin veisaamaan yhteisiä veisuja.Varsinaisesti Kiuas-yhtyeen historia alkaa vuoden 2002 The Disciplineof Steel -demosta. Siitä vuoden kuluttua nykyinen tyylisuunta löytyiBorn Under the Northern Lights -demolla, josta Rage of Achillesinnostui. Noin puolisen vuotta sitten allekirjoitimme sopimuksen heidänkanssaan, ja aloimme työstää Winter in June -minicd:tä.

Näin aluksi haluaisin kysyä, että miten on vuosi lähtenyt käyntiin. Onko pitänyt kiirettä?
-No kyllä vain! Olemme takoneet uusia biisejä levyä varten hiki hatussa ja pari keikkaakin on tullutehtyä. Näistä viimeinen oli Tallinnan Winterfest-festareilla, ja siellä olikin ihan hillitön meininki! Lisäksiuusia keikkoja yritetään junailla koko ajan.

Julkaisette maaliskuun 29. päivä neljän kappaleen "Winter In June" -mcd:n. Miksette muuten julkaise saman tien kokonaista albumia? Koska voidaan odotella pitkäsoittoa?
-Rage of Achilles olisi halunnut julkaista suoraan Born Under...-demomme, ja sanoimme että mieluummin äänittäisimme biisit uudestaan kunnon studiossa - demo kun oli äänitetty treenikämpällä! Niinpä biisit äänitettiin uudestaan ja lisättiin vielä nimikkobiisi Winter in June. Pitkäsoitto on tulossa syksyksi - biisit on jo viittä vaille valmiita ja studioon mennään lähiaikoina. 

Ainoastaan levyn nimikkobiisihän on täysin uusi kappale. Muut ovat tuttuja jo teidän loistavalta "Born Under The Northern Lights" -demoltanne. Äänitittekö kaikki biisit kuitenkin uudestaan?
-Kiitoksia! Jep, äänitettiin kokonaan uusiks pienin muutoksin. Pro:t ja HC Kiuas fanit huomaavat että virettä on laskettu pari puolsävelaskelta lähemmäksi vanhan vihtahousun asuinsijoja.

Kerro hieman "Winter In June":n kappaleista.

1. Winter in June 
-Lätyn uusin biisi. WIJ on reipastempoinen paiskaus ja ehkä rässähtävin tähän mennessä. Biisi sisältää myös hauskankuiskausefektin jota vain huippu-studio-ammattilaiset käyttävät! 

2. Warrior Soul
-Meidän ehdottomasti sankarillisin ( ellei jopa manowarein! :) ) biisi. Keskinopeaa poweria, basareiden jytkettä, kolossaalisiasynamattoja, moniäänisiä kitaramelodioita ja sooloja - ja mikä
tärkeintä - Kiukaan ehkä suihkussa laulettavin kertosäe! Sanoma jameininki on oikeastaan aika positiivinen mikä varmaan vie kaikkitrue/evil/norja-pingviini metal-pisteet.

3. Song for the Fells 
-Levyn "hidas" biisi. Nimensä mukaisesti omistettu tunturien lumolle ( lapinkävijät huom! ). Säkeistöissä kuullaanvoimakkaasti Iljan blues/rock-otetta, ja riffejäkin taotaan tässäaikaa tuhdisti jalat maassa.

4. Across the Snows
-Levyn "eeppisin" biisi, joka perustuu löyhästi yhteen Lemminkäisen pohjolan matkoista. Kuten äidinkielen tunneillaseuranneet nörtit ja muut fennomaanit tietävät, Ilmarisen ja pohjolanneidon häihin oli kutsuttu kaikki tekijämiehet Lemminkäistälukuunottamatta. Siitä syystä sankarimme meni perisuomalaiseen tapaanpohjolaan räyhäämään, ja saatuaan vaatimaansa olutta istutti pohjolan
isännän pään aidan seipääseen. Kansanperinneluonnetta korostaaksenisoitin tässä akustisia kitaroita ja 10-kielistä kanteletta. Lopussaon myös suomenkielinen osuus. Lisäksi pohjolan matkalla paiskotaanvälillä grindiä menemään ja runtataan muutenkin asianmukaisenvihaisesti.


Miten studiosessiot menivät? Sattuiko mitään kommelluksia?
-Meillä oli melko lailla aikaa ja kaikki sujui rattoisasti, studion omistaja on hyvä ystävämme.Lisäksi kun synansoittajamme Atte Tanskanen hääri osan aikaa miksauspöydän ääressä, niin meininki oli kyllä melko rentoa. Samaan studioon (Tauko) mennään myös äänittämään pitkäsoittoa.

Mitä omalla levylautasellasi tällä hetkellä pyörii?
-Färsaarelainen Tyr yllätti. Muuten olen kuunnellut viime aikoina intialaisia ragoja, Zappaa ja myöskinrepeatilla ovat soineet Paganin kapriisit. Ainiin ja tietysti heviosastolta Dimmun ja Morbid Angelinuusimmat ovat uponneet hyvin. 

Onko kevään ja kesän aikana tiedossa paljon keikkoja? Soitatteko jollakin festarilla kesällä?
-Keikkoja järjestellään koko ajan, järjestäjät ottakaa myös meihin yhteyttä! Meillä ei ole vieläohjelmatoimistoa, joten buukkaaminen on aika työlästä.

Sitten SuomiMetallin vakiokysymys. Jos Kiuas olisi jokin juoma, niin mikä juoma se olisi?
-Hahaa! Se olisi tietysti mun oma "Mikko's Warrior blackfirespecial". Seuraa ohjeet: Spartalaista mustaa lientä ( sis. etikkaa, suolaa, sianverta ja -lihaa ), heraproteiini-jauhetta,halpaa viskiä ja 1 lohikäärmeen muna ( jos ei ole, voit käyttääkananmunaa ).

Ja sitten vielä terveisesi SuomiMetallin lukijoille.
-Ostakaa Kiukaan levyjä, tulkaa meidän keikoille, syökää lihaa japalvokaa Ukkoa! Ja nuorille: älkää viittikö niin kauheasti haistellaliimaa ja polttaa kirkkoja. 

Kiitos haastattelusta!


Teksti: Marko Hakala / SuomiMetalli
Kuvat: Junnu Laine


www.suomimetalli.net
Kiuas myspace Kiuas Youtube Kiuas last.fm Kiuas Twitter Kiuas Facebook Kiuas iTunes Kiuas Spotify Kiuas play.com studiodiary2007 tokyodiary2005