Thank you!

The farewell gig at Nosturi was epic and you, our fans and friends, made this experience and all past years incredible.

We couldn't have done this without you!

Imperiumi

Kiuas-merkkinen laulu- ja soitinyhtye perustettiin vuoden 2001 lopulla, mutta bändin jäsenet olivat jo pitkään soitelleet keskenään eri kokoonpanoissa. Viime kesänä bändi nappasi jo levytyssopimuksenkin ja yhytin rumpali Markku Närenevan mm. tämän merkkipaalun tiimoilta.

Millä perustein Kiuas perustettiin aikoinaan ja miksi suomenkielinen nimi, vaikka englanniksi kuitenkin asianne esitätte?

- Kiuas perustettiin vuoden 2001 lopulla soittamaan melodista ja tyylirikasta metallia. Nykyinen suunta löytyi toisen demon myötä 2003. Englannin kieli oli sopiva valinta musiikkityylin kannalta, ja sen avulla tavoittaa helpommin ulkomaisen yleisön. Ei nimi haitannut englantilaista levy-yhtiötäkään. Nimi sopii kuvaamaan täydellisesti bändiä - tietty suomalainen henki ja vaikutteet kansantarustosta ovat läsnä Kiukaan musiikissa ja tyylissä. Suomeakin kyllä kuullaan parissa biisissä.

Miten "skoretitte" levydiilin Rage of Achillesin kanssa? Oliko muiden lafkojen suunnalta kiinnostusta musiikkianne kohtaan?

- Rage of Achilles blokkasi meidät Infernon demopalstalta kiintoisan nimen perusteella. Eivät ymmärtäneet suomenkielisestä arvostelusta tietenkään mitään. Kävivät kuuntelemassa klipit kotisivuiltamme ja tilasivat demot pikaisesti. Meni muutama päivä ja tarjosivat diiliä. Olemme erittäin tyytyväisiä soppariin, joka pitää siis sisällään minicd:n, kaksi albumia ja option kolmannesta. Tähän mennessä lafkan toiminnasta ei voi todellakaan valittaa. Toivottavasti saavat Kiukaan riittävästi esille myös Suomessa. Rage of Achillesissa ollaan ilmeisen tykästytty suomalaisiin bändeihin, sillä rosterista niitä löytyy peräti seitsemän.

- Neuvottelimme pitkään kotimaisen LFR:n kanssa, mutta heidän tarjoamaansa soppariin emme halunneet laittaa nimiä alle. Tarjous tuli myös Limb Musicilta, mutta siinä vaiheessa oli jo nimet Ragen paperissa.

Musiikkianne voisi periaatteessa kuvailla power/heavymetalliksi, mutta ainakin livetilanteessa olin kuulevinani myös rankempia (death metal-?) vaikutteita huutolaulun kera. Mistä elementeistä Kiukaan musiikki ja biisit muodostuvat?

(tässä vaiheessa kitaristi Mikko Salovaara kommentoi väliin)

- Itse pidän useista metallin alalajeista, ja erityisesti juuri death/black/thrash -metallista. Halusin tehdä musiikkia, joka on melodista, mutta samalla myös raskaampaa ja aggressiivisempaa kuin keskiverto-power metal. Joidenkin mielestä Kiukaan tulisi pyrkiä powerimpaan suuntaan ja jättää äärimetallivaikutteita pois, mutta näin tuskin tulee tapahtumaan, vaan todennäköisesti raskaus, aggressio ja asenne kasvavat samalla kuin melodiat kaunistuvat ja sovitukset syvenevät/laajenevat entisestään.

(ja rumpalipoika jatkaa)

- Niin sanotut powermetallin ainekset ovat kyllä mukana, kuten nopeahkot riffittelyt, tilutukset, tuplabasarit, sankarilliset synat ja suihkussa laulettavat moniääniset kertosäkeet. Kitara on kuitenkin roimassa alavireessä, ja paikoitellen jorataan blastbeatin tahdissa örinän ja rääkynän hivellessä korvia. Iljan laulutyyli on hyvin rock- ja blues-vaikutteista, eikä kuulosta aivan tyypilliseltä kastraatti-kikkelihevi -laululta. Kansanmusiikkivaikutteet ja akustiset soittimet ovat välillä hyvin merkittävässä roolissa tuoden esille hiukan kansallisromanttista tematiikkaa. Ja mikä tärkeintä, itse Ukko on alati kanssamme!

Miten kuvailisit Kiuasta bändinä ja viiden yksilön muodostamana yksikkönä?

- Kiuas on hyvin tiivis yksikkö ja demokratia. Olemme hyviä kavereita, ja jokainen hoitaa tonttinsa ja vähän ylimääräistäkin ongelmitta, on sitten kyse musiikista, keikkojen buukkaamisesta tai viskipullon korkkaamisesta (onnistuu parhaiten kaikilta)

- Kitaristimme Mikko on musiikillinen johtajamme, jota muut jäsenet piiskaavat eteenpäin. Yhdessä biisit sovitetaan ja hiotaan keikka- tai levytyskuntoon. Kosketinsoittajamme Atte Tanskanen on toiminut myös uusimman demon ja nyt julkaistavan minicd:n äänittäjänä ja miksaajana, josta on ollut kyllä valtaisasti hyötyä.

Merkittävimmät tapahtumat bändin uran aikana sekä tulevaisuuden suunnitelmia?

- Vuosi 2003 on ollut kokonaisuudessaan erittäin merkittävä Kiukaan uralla. Tärkein tapahtuma oli tietenkin levytyssopimuksen solmiminen, joka siis tapahtui kesäkuussa. Lisäksi pääsimme alkuvuonna olleessa Young Metal Gods 2003 -kilpailussa jatkoon keskeneräisellä tekeleellä, joka lämmitti kovasti sydäntä. Soitimme syksyllä Helsingissä myös monta mahtavaa keikkaa, josta päällimmäisenä mieleen on jäänyt Nosturin veto, jossa meillä oli bändimme pommimies Pasi Saarimaa hoitelemassa pyroja. Lisää pommeja!

- Neljä biisiä sisältävä minicd Winter In June on parasta aikaa painossa Englannissa ja maailmanlaajuinen julkaisu on lähiaikoina. Aloitamme debyyttialbumin äänitykset helmi-maaliskuun vaihteessa, ja tarkoitus olisi saada se ulos ennen kesää. Tarkoitus olisi tehdä mahdollisimman paljon keikkaa ja saada Kiuas kansan tietoisuuteen. Ainakin Viroon matkataan keväämmällä soittamaan. Että ohjelmatoimistot ja keikkamyyjät ottakaa yhteyttä! Vuodesta 2004 tulkoon Kiukaan vuosi, Perkele!


www.imperiumi.net
Kiuas myspace Kiuas Youtube Kiuas last.fm Kiuas Twitter Kiuas Facebook Kiuas iTunes Kiuas Spotify Kiuas play.com studiodiary2007 tokyodiary2005